Om Sphynx

                                               

 

Rasbeskrivning:

Sphynxens hårlöshet är en naturlig mutation. Det är en recessiv ärftlig gen som ger dem dess hårlöshet. Pälslösa katter har förekommit genom alla tider.

År 1966 var året som Sphynxaveln sattes i gång. I Ontario, Kanada, födde en huskatt en naken kattunge. De första uppfödarna kallade denna ras först för Moonstone men ändrade namnet sedan till Canadian Hairless och därefter ytterligare en gång till det slutgiltiga namnet Sphynx. Aveln i Nordamerika upphörde nästan helt men fick ny fart 1975 då en ny mutation inträffade i Minnesota. År 1978 räddades två övergivna kattungar från Toronto, varav en var hårlös.

Dagens Sphynxar härstammar alltså främst från tre skilda mutationer uppkomna 1966, 1975 och 1978. Även senare har nya mutationer inträffat som haft betydelse för rasen. År 1994 importerades den första Sphynxen till Sverige.

 

Utseende hos sphynxen

Sphynxen är pälslös.

Fin päls är tillåten på öron, tassar, testiklar och svans. Många katter kan få mera behåring under pubertet dräktighet eller när dom kastreras. En del får "päls" vintertid, som oftast faller av igen när det blir varmare ute. 

Den är en liten till medelstor katt som väger cirka 2,5-4 kg. Sphynxen får ha alla färger. Teckningen är hudpigment som ger dess färg. Huden känns som persika eller siden.

Öronen är mycket stora med rundade spetsar och bred bas. Ögonen är stora och lätt sneda. Ansiktet påminner om en Devon Rex. Kroppen är mycket muskulös. Tassarna är ovala med, som det ser ut, långa tår, men de är inte längre än andra katters.

 

Hur är sphynxen till sättet?  

Sphynxen älskar livet och är nyfiken på allt och alla. Den är lättlärd och tycker om att apportera. Den är mycket sällskapssjuk och tycker om att sitta på axeln eller ligga runt halsen. Den vill mycket gärna ha sällskap av andra katter, barn och/eller andra djur.

Sphynxen ska skötas som andra katter, men badas cirka en gång i veckan. Det är för att få bort den naturliga pälsoljan, som katter med päls absorberar, som känns ”kladdig”. Alternativt kan man torka katten ren med en fuktig handduk eller med ett fuktat sämskskinn. Katten blir dock inte lika ren som vid ett bad.

Sphynxen ska inte utsättas för kyla eller starkt solsken eftersom den saknar päls. Den kan vara i solen men blir lätt solbränd. Öronen får rengöras lite oftare än på andra katter då den inte har ”pälsen” i öronen som tar bort smuts och skräp.

Man brukar kalla Sphynx för en allergivänlig ras, men detta betyder inte att alla som är allergiska kommer klara av att ha en sphynx. Man bör alltid åka hem till uppfödaren och känna efter hur man själv reagerar med sphynx, man kan även ha med sig ett örngott eller handuk som man gunggar på katten och sedan sover med för att vara helt säker på att man tål den.

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.